|
Альбіна Лагутіна: «Коли жінки залучені до планування чи комунікації з громадами, змінюється якість рішень». «Я не знаю, чи врятувала чиєсь життя. Але дуже добре пам’ятаю 2022 рік. Тоді я ще була інспекторкою відділу запобігання надзвичайним ситуаціям і проводила інформаційно-роз’яснювальні зустрічі – онлайн і наживо. Я пояснювала дітям у школах, що таке тривожна валіза, як діяти під час артобстрілу, що робити, якщо опинилися під завалами, як поводитися у зоні мінної небезпеки. А потім розповідала про це дорослим жінкам, літнім людям, підліткам і родинам, які залишалися жити на Донеччині. І я дуже сподіваюся, що в когось ці знання спрацювали в той момент, коли було дуже страшно й потрібно було діяти швидко. Можливо, хтось згадав мої слова про те, де ховатись. Хтось вчасно зібрав документи і врятував дитину. А хтось не пішов у небезпечну зону, бо пам’ятав про мінну безпеку. Ми цього ніколи не дізнаємось. Але я щиро хочу вірити, що це комусь допомогло». Так говорить Альбіна Лагутіна – фахівчиня з питань гендерної рівності Центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Донецькій області. Десять років тому, ще школяркою, вона зрозуміла: хоче обрати професію, яка дає відчуття сили, стабільності і реальної користі людям. Так у її житті з’явилася Державна служба України з надзвичайних ситуацій. «Бути жінкою у сфері безпеки – виклик. Робота під час війни, постійні надзвичайні ситуації, рішення, від яких залежить безпека людей. А ще – стереотипи: “чи впорається?”, “чи це жіноча справа?”». Втім, система поступово змінюється. Ще п’ятнадцять років тому, розповідає Альбіна, в ДСНС фактично не було курсанток – лише студентки, які не могли проходити повноцінну професійну підготовку за бойовими спеціальностями. Жінки працювали переважно на адміністративних або кадрових посадах. Сьогодні вони – рятувальниці, аналітикині, психологині, керівниці підрозділів. І ця присутність змінює сам підхід до безпеки. «Коли жінки залучені до планування або комунікації з громадами, змінюється якість рішень. Ми часто звертаємо увагу на деталі, які у критичний момент можуть врятувати життя: чи є в укритті місце для мами з дитиною; як туди потрапить людина, яка погано ходить; чи зрозуміють люди наше повідомлення». Цього року Альбіну Лагутіну відзначили званням Чемпіонки 1325 – разом із ще п’ятьма жінками Донеччини, які активно долучаються до реалізації порядку денного «Жінки, мир, безпека». У своїй роботі Альбіна часто бачить, наскільки важливо враховувати потреби людей. Адже зараз, під час евакуацій на Донеччині, це особливо потрібно. «За кожною людиною стоїть своя історія і свій страх. Тому підхід не може бути однаковим. Жінкам із дітьми інколи потрібна не лише допомога з речами чи транспортом, а й просте відчуття, що вони не самі. Бо коли мама в паніці, дитина теж панікує. Для людей з інвалідністю ми підсилюємо команди, підбираємо відповідний транспорт, допомагаємо фізично. Іноді вирішальною стає навіть не техніка, а людяність: як подати руку, як підтримати, як не завдати болю. У нашій роботі так: ти робиш усе, що можеш, даєш людям знання, які можуть врятувати життя. А результат інколи можна побачити лише тоді, коли трагедії… не сталося».
Історія Альбіни Лагутіної прозвучала в першому епізоді подкасту «Чемпіонки 1325». Послухати повну розмову можна на ютуб-каналі SMARTA. https://youtu.be/dvc3bEa--rQ?si=dMM4aSd8OvVboUSi
Матеріали створені за підтримки урядів Британії, Нідерландів та Канади і за сприяння Урядової уповноваженої з питань гендерної політики та Українського Жіночого Фонду. #Нам_Потрібен_ОПД #1325_зміцнює_країну #ЖМБ_Україна #WPS_Ukraine
|