|
 Людмила Гусейнова: «Найголовніше досягнення минулого року – це щастя зустріти на волі наших посестер» У 2019 росіяни викрали її на тимчасово окупованій Донеччині та понад три роки утримували в полоні за проукраїнську позицію. Восени 2022-го вона повернулася на підконтрольну Києву територію під час жіночого обміну та відтоді допомагає українкам, які пережили схожий досвід.
Людмила Гусейнова – правозахисниця, голова громадської організації «Нумо, сестри!». Вона одна з тих, хто є голосом жінок, постраждалих від сексуального насильства в російському полоні. Її діяльність стала частиною змін на Донеччині, саме тому Коаліція відзначила Людмилу званням Чемпіонки 1325.
«Коли я перебувала в полоні та переживала все те, що зараз переживають дівчата, які в полоні залишаються, я рятувалася єдиною думкою: всі, хто наді мною знущаються, будуть покарані. Це давало мені сили. Я документувала якісь моменти в своєму щоденнику, десь таємно писала імена та прізвища людей, щоб нічого і нікого не забути і за будь-якої нагоди розповідати про те, що відбувається з цивільними українками в російських катівнях. Бо чим більше ми про це говоримо, тим більший страх у злочинців. Не в усіх, звісно, але хтось та й замислиться над своїми вчинками, – переконана Людмила. – Єдиний шлях не допустити таких злочинів у майбутньому – це карати всіх, хто до таких злочинів причетний, зараз». Про те, що за полонених дівчат потрібно боротися, активістка зрозуміла, щойно сама повернулася на свободу. Тоді, у 2022-му, вона ще не знала, як це робити, – все прийшло з досвідом. І завдяки підтримці однодумиць. «Я бачила, що моїх зусиль замало. Що мій голос не може бути сильним, коли він один. Я зрозуміла, що мені потрібна психологічна допомога й усвідомлення того, що я можу поділитися своїм досвідом». Так зі спільного болю постраждалих жінок і їх спільних прагнень народилася громадська організація «Нумо, сестри!», яка в минулому році приєдналася до Коаліції 1325 Донеччина. «Нас посилили. І я сподіваюся, зараз ми теж посилюємо роботу Коаліції, – говорить Людмила Гусейнова. – Найголовніше досягнення минулого року – це щастя зустріти на волі наших посестер. Наталка Шило, Світлана Головань, Юлія Паніна, а з ними ще й інші дівчата, яких ми не знали, але вони були звільнені. Це неймовірна радість – побачити їх на волі. Вони перебували в полоні 6 років. Це неймовірно довго, це неймовірно страшно. Світлана Головань нарешті побачила своїх дітей – вони повернулися до мами на територію України. Це потужні хвилини щастя, заради яких ми й працюємо». Зараз команда «Нумо, сестри!» допомагає звільненим жінкам відновитися. І в цій діяльності Людмила теж бачить привід для радості, бо відчуває підтримку – і української громадськості, і міжнародних партнерів, і місцевої влади. «У нас завжди відкритий діалог з Донецькою та Луганською облдержадміністраціями, нас щиро підтримує апарат Уповноваженої з питань гендерної політики та Офіс омбудсмана. Зараз не дуже модно хвалити представників держави, але мені є за що їм подякувати. Нас, жінок, в організації більше 60-ти. У нас відкритий діалог з владою. Ми не мовчимо, ми знаходимо сили говорити про свої проблеми і спільно шукати рішення. Люди, які повернуться з полону, – а таких десятки тисяч – мають розуміти, яку допомогу вони можуть отримати від держави, на яку підтримку громадських організацій вони можуть розраховувати. Мені здається, саме в цьому і є сенс існування громадських організацій – рухати, розвивати, сприяти. Так ми можемо творити зміни. І я дуже хочу, щоб роль жінок у цих процесах була більш видимою, а їх вплив на прийняття рішень – сильнішим».
Історія Людмили Гусейнової прозвучала в другому епізоді подкасту «Чемпіонки 1325». Послухати повну розмову можна на ютуб-каналі SMARTA. https://youtu.be/ARAydgXxp2A?si=HPi4ZoTbpcVu4HvB
Матеріали створені за підтримки урядів Британії, Нідерландів та Канади і за сприяння Урядова уповноважена з ґендерної політики Катерина Левченко та Український Жіночий Фонд / Ukrainian Women's Fund.
|